ICCJ. Acţiune civilă. Daune morale. Actualizarea sumelor reprezentând despăgubiri

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 1391 alin. (2) C. civ., instanţa poate acorda despăgubiri cu titlu de daune morale persoanelor care nu au calitatea de ascendenţi, descendenţi, fraţi, surori sau soţ în raport cu victima infracţiunii de ucidere din culpă, numai în ipoteza în care aceste persoane dovedesc existenţa prejudiciului constând în durerea încercată prin moartea victimei.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cazul despăgubirilor acordate de instanţă cu titlu de daune morale, actualizarea sumelor reprezentând despăgubirile operează de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, întrucât creanţa devine certă, lichidă şi exigibilă numai în momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

În acord cu instanţa de fond, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că, în privinţa daunelor morale stabilite prin hotărâre judecătorească, creanţa în bani devine certă, lichidă şi exigibilă numai în momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, dată de la care aceste sume se actualizează cu rata inflaţiei şi cu dobânda legală.

 (Decizia nr. 159/A din 4 mai 2017  pronunţată în apel de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acordarea de despăgubiri cu titlu de daune materiale şi morale)

Logo-header-Juridichub

Despre noi

JURIDICHUB – este o echipă de avocați de tranzacție și litigii cu mare experiență de la unele dintre cele mai mari și cele mai multe firme de avocatură din țară. Obțineți recenzie gratuită a cazurilor.

Contact

E-mail: contact@juridichub.ro

© Juridichub.ro – 2020  |  Toate drepturile rezervate.

Creat și promovat de DECIBEL Medianet srl Tecuci