O societatea de avocați din Cluj vrea să închidă depozitul de deșuri din Pasul Mestecăniș pentru a salva acel loc minunat.
În demersul ei, a obținut o decizie în premieră la Curtea de Apel Cluj, în care se arată că o societate de avocatură poate sta în justiție în nume propriu pentru a apăra interesul public.
”Societatea civilă profesională de avocaţi are capacitatea de a sta în proces ca reclamant atunci când contestă pe calea contenciosului administrativ de anulare legalitatea unor acte administrative emise ori adoptate în aplicarea legislaţiei privind protecţia mediului.”
, se arată în motivare.
Avocata Diana Ionescu, care este și cadru univesitar la Facultatea de Drept UBB Cluj, a scris despre demersul ei și decizia Curții de Apel Cluj:
În motivarea deciziei, judecătorii Curții de Apel Cluj au arătat că protecția mediului reprezintă o chestiune de interes public major, iar contenciosul mediului este un contencios obiectiv. O astfel de acțiune în justiție poate fi declanșată de orice persoană, fără a fi necesară invocarea unui interes privat sau dovada producerii unui prejudiciu.
Într-o țară postcomunistă ca România, această decizie este foarte importantă. Ea pune cetățeanul și statul într-o altă paradigmă în ceea ce privește controlul jurisdicțional pe care cetățeanul îl poate exercita asupra statului. Orice cetățean.
Nu doar cel ce se află în imediata vecinătate a proiectului sau ONG-urile ce au ca obiect de activitate protecția mediului. Orice cetățean poate sesiza justiția. Fiecare dintre noi.
Fiecare dintre noi avem, potrivit art. 35 alin. 3 din Constituție, obligația de a proteja mediul. E important. Nu avem doar dreptul de a acționa. Avem obligația de a face acest lucru.
În ceea ce privește mediul, oamenii se pot îmbolnăvi sau pot muri dacă anumite proiecte sunt autorizate prin încălcarea legii. Condițiile sunt impuse de lege tocmai pentru ca efectele negative să fie înlăturate.
În acest domeniu, accesul la justiție este guvernat, așadar, de principiul prevenției. Mai bine să verifici proiectul, la inițiativa oricărui cetățean, decât să numeri după persoanele afectate de efectele sale nocive.
Accesul la justiție este cu atât mai important cu cât, într-o țară postcomunistă ca România, instituțiile competente ale statului ce au obligația de a verifica respectarea legii pe parcursul autorizării sau construirii unui proiect nu funcționează.
Vezi Colectiv, Caracal. Numărăm morții după. După ce s-a dat aviz, autorizare, după ce s-a sunat la 112. Așa funcționează autoritățile administrative. Numărăm morții după.
Citește întreg articolul >>