Evaziune fiscală. Operațiuni fictive

   Pentru ca o operațiune să poată fi calificată ca fictivă sau nereală, este necesar să se constate o discrepanță sau o inexactitate cu caracter esențial între situația reală și modul în care aceasta a fost consemnată în documentul financiar-contabil corespunzător.

   Presupune lipsa de veridicitate a unui element esențial care caracterizează orice operațiune economică, respectiv furnizorul sau prestatorul, cumpărătorul sau beneficiarul, bunurile sau serviciile tranzacționate și prețul sau contraprestația.

   O operațiune economică are recunoscut caracterul real numai dacă toate aceste elementele esentiale ale tranzactiei economice – furnizorul sau prestatorul, cumpărătorul sau beneficiarul, bunurile sau serviciile tranzacționate și prețul sau contraprestația- sunt reale deopotriva în mod simultan, avand in vedere caracterul unitar al oricarei opertiuni economice, in caz contrar situația faptică nu va mai corespunde cu modul în care aceasta este consemnată în evidențele financiar-contabile și fiscale.

   În consecință, o operațiune consemnată într-o factură va fi calificată ca fictivă dacă datele cu privire la identitatea furnizorului sau prestatorului sunt nereale, chiar daca marfa a fost in fapt achizitionata dar de la alt furnizor; deopotriva, o operațiune consemnată într-o factură va putea fi calificată ca fictivă dacă informațiile cu privire la bunurile sau serviciile tranzacționate sunt nereale.

  (Curtea de Apel Craiova – Secţia Penală si pentru cauze cu minori, Decizia penala nr. 1016/12.07.2021, portal.just.ro)

Logo-header-Juridichub

Despre noi

JURIDICHUB – este o echipă de avocați de tranzacție și litigii cu mare experiență de la unele dintre cele mai mari și cele mai multe firme de avocatură din țară. Obțineți recenzie gratuită a cazurilor.

Contact

E-mail: contact@juridichub.ro

© Juridichub.ro – 2020  |  Toate drepturile rezervate.

Creat și promovat de DECIBEL Medianet srl Tecuci