ÎCCJ. Ghidul pentru soluționarea daunelor morale, emis de Fondul de protecție a victimelor străzii, nu reprezintă un criteriu de evaluare a prejudiciului moral

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că Ghidul pentru soluționarea daunelor morale, emis de Fondul de protecție a victimelor străzii, care conține date statistice extrase din hotărâri ale instanțelor de judecată, a fost elaborat, cu titlu de recomandare, pentru uzul societăților de asigurări.

În speță, recurenta a apreciat că ”în aplicarea normei ce trimite la legislația și jurisprudența instanțelor naționale, instanța de apel trebuia să se întemeieze, în procesul de cuantificare a daunelor morale, pe Ghidul pentru soluționarea daunelor morale”. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că acest ghid, care conține date statistice extrase din hotărâri ale instanțelor judecătorești, a fost elaborat, cu titlu de recomandare, pentru uzul societăților de asigurări, de către Fondul de protecție a victimelor străzii.

Acestea nu reprezintă un criteriu legal de evaluare judiciară a prejudiciului moral, ci un instrument de lucru la dispoziția asigurătorilor în procedura administrativă, neavând putere normativă și, deci, caracter obligatoriu pentru instanțe”. (Decizia nr. 130 din 23 ianuarie 2019, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Logo-header-Juridichub

Despre noi

JURIDICHUB – este o echipă de avocați de tranzacție și litigii cu mare experiență de la unele dintre cele mai mari și cele mai multe firme de avocatură din țară. Obțineți recenzie gratuită a cazurilor.

Contact

E-mail: contact@juridichub.ro

© Juridichub.ro – 2020  |  Toate drepturile rezervate.

Creat și promovat de DECIBEL Medianet srl Tecuci